מה בין הצפה חושי/גרייה יתר חושי והקשר להצפה רגשית
מה בין הצפה חושית /גרוי יתר חושי והקשר להצפה רגשית
למה הילד מתפרץ בפתאומיות ?מה עורר את הר הגעש?
מה זה הצפה חושית, או גרייה יתר חושי ?
איך ומה מביא למצב כזה ?
הצפה חושית מובילה להצפה רגשית ולפעמים הפוך , היחסים הגומלין בין תחושות ורגשות מלווה אדם עוד מתקופה ינקות וגם לפני. תופעה זו משפיעה על כלל הילדים (בני אדם) ואינה רק סימן "הכר " לבעלי קשיים בעיבוד החושי. ילדים רבים מסיבות שונות כגון חששות, חרדות , לקויות למידה , הפרעות קשב ילדים בעלי קשיים התפתחותיים קוגניטיביים ונוירולוגים אשר בין רגע הסביבה בה נמצאים יכולה להפוך את החוויה האישית המתקבל דרך מערכות החישה שלהם מקפיץ " את הפיוז". התפרצויות זעם, בכי, כעס, אלימות כמו בריכה ,רתיעה, המנעות ,היעלמות הם חלק מהסממנים של הצפה חושי ורגשי שמפריעה על תפקודם של אותם ילדים ברמה בכלל תפקודם ופוגעת בשלוות נפשם עד כדי קריסה רגשית אישית וגם לאורך הזמן להתמוטטויות ביחסים בין משפחתיים כמו גם בסביבה הקרובה.
באופן מטפורי ומתוך העולם של המדע בדיוני של "מלחמת הכוכבים " נדמיין את ההצפה החושית כלוח הבקרה של רובוט PO3-C ? כמה פעמים לעורך הסרטים ראינו איך זרימה יתר של תדרי מידע הביאו לשיבוש תפקודו של הרובוט עקב קצר חשמלי שגרם לניתוק ,פיצוץ עם ענן של עשן שהתרומם מעל ראשו שלעיתים חלף אחרי רענון המערכות? לעיתים הקצר גרם לדיבור מוגבר ולא ברור, תמונות משובשות עד כדי ניתוק כללי של תקשורת עקב נפילת מתח. אז בחזרה למוחם של ילדינו ,יתר הגירויים שהמוח מקבל מקולטני החישה המפוזרים בתוך ,ועל פני הגוף יכול לשבש את יכולת עיבוד המידע החושי שמביא לעומס יתר, להצפה חושי-רגשי שהילד לא יודע איך להכילו ולהגיב אליו. קושי בעיבוד שניגרם בקושי לווסת את המידע כראוי מגיע לנקודה בה המוח של הילד מפסיק לתפקד כראוי, מה שיכול להוביל לקשיים התנהגותיים, הצקות לילדים, בני משפחה, התקפי זעם עזים שנראים מגיעים מבלי סיבה נראית לעין.
אם הסימנים האלו מוכרים לכם , בטוחה שהמשך המאמר כמו המאמרים האחרים שכתבתי בנושא יעזרו לכם להבין את התופעה ובמיוחד איך ניתן לעזור . מדריך מפורט יותר מרכז כל מה שניתן לעשות כדי לטפל ולמנוע את הכאב ותסכול שחווה ילד המוצף חושי –רגשי. איך ניתן לחזיר את הילד ואת הבית לשלוות נפש.
ויסות חושי ויסות רגשי להבין ולמנועה את גורמי ההצפה?.
מתאוריה למעשי – מהי הצפה חושי/גרייה יתר חושי והקשר להצפה רגשית
הצפת חושית מתרחשת כאשר עוצמת המידע החושי הנקלט במוח עולה על יכולתו של המוח לעבד אותו.
כל אדם מילד עד מבוגרים יכולים לחוות בנסיבות מסוימות הצפה חושי מגירויים סביבתיים כמו גם בעקבות התרגשות סביב אירועים . ילדים בעלי קשיים בעיבוד-וויסות SPD חושי בעיות חושיות , הפרעות קשב וריכוז , לקויות למידה , אוטיזם ומוגבלות שכלית ואחרים סובלים כבר מתחילת תפקודם מקושי העיבוד יעיל של הגירויים הנקלטים במוחם ולפרשנות הרגשי שהם מקבלים.
כפי שנאמר ההצפה החושי שעליה מגיעים ילדים יכולה לקבל ביטוי הופעה שונים מילדים שעיבוד המוח שלהם עשוי להיתקע, המוח.לא יכול לעבד את המידע שכבר ניקלט בו או לקבל מידע חדש.שיעזור בעיבוד.
בהלה ,בריחה במהירות מהמצב באופן פיזי כמו גם יכול להתבטא בפעולות שונות של סגירת סלקטיבית של עולמם . כך למשל ניראה ילדים המכסים את אוזניהם, עוצמים את עיניהם כדי לא לראות, מחפשים להתחמק ממקומות רועשים או מצלילים המחרידים את אוזניהם. חשוב לציין שעניין החושי מלווה אדם מראשית היווצרותו כאדם, ורגישויות לרעש ומגע נמצאים כבר בתקופה העוברות ומלווים את הילוד וילד כזיכרון חושי בלי לדעת מה זה מעורר.
הצפה חושית שלא מקבלת מענה ושהסיבות לא ברורות יכולה באופן מוטה להביא לפרשנות וזיהוי כהתפרצות זעם התפתחותי התואם את גיל שנתיים וקשיים התנהגותיים ואי לקח לקבל התערבות טיפולית שיחמיר את המצב.
הצפה חושית – רגשית רמזים חשובים לפני ובזמן הצונאמי
בתנאי חיים אופטימליים, כולנו כהורים לילדים בעלי קשיים בפן העיבוד החושי או כלל הקשיים שציינתי קודם לכן ,הינו רוצים לדעת מה יכול להפריע לילד שלנו, מה לעשות כדי למנוע? ומה לעשות ברגע הראשון שזה מתחיל? רגע לפני הצונאמי מה לעשות? לפני שהכעס והתפרצות ,הבכי והצעקות או השתיקה המתסכלת מופיע. אבל אין חיים אופטימליים ואלינו כהורים ללמוד לגבי כל ילד את האותות. הגירויים, הנסיבות, המועד ,ההעצמה, התדירות ומשך הזמן הוא לא רק דבר אינדיבידואלי לכל ילד אלא גם משתנה באותו ילד בהקשר לעצמו תלוי בנסיבות ומשאב להכלה רגשי.. מכאן שהבנה לסיבות ותכנית ההתערבות הטיפולית שונה מילד לילד.
רמזי האזהרה של הצפה חושית או גירוי יתר חושי עשויים להיות דברים יוצאי דופן המתרחשים בסביבה או שגרה של הילד, חשוב לעקוב אחרי דפוסי ההתנהגות המופיעים. מה קדם להצפה החושי, מתי זה התחיל ומה היה בסביבה .רעשים, ריחות, צלילים, פעילויות ..
לדוגמה, אני יודעת שכמה ילדי הגן בו עבדתי אהבו את הטבע, לשחק במים, בוץ, לפורר את העלים היבשים בשלכת, המשמיעים צלילים שונים לפי הצבע ורמת היובש. ילדים היו יכולים למעיין את עלים בדליים שונים, לעזור בטיטוא וגירוף החצר במהלך ימי הסתיו .מיכל ילדה בת שלוש וחצי הייתה יכולה לבלות ולהשתולל בין ערמות העלים שנאספו בחצר. במהלך מספר ימים בהם הילדים שיחקו בחצר התנהגותה של מיכל לפתע השתנתה. בכי פתאומי, כיסוי האוזניים כאשר הסביבה שקטה ורק צעקותיה נשמעות. אנשי הצוות היו עסוקים בארגון ואני הייתי אחראית על שלומם של הילדים בחצר, המעבר למקום אחר בחצר עזרו למיכל להירגע אך לא הצליחה להסביר מה קרה לה. כעבור יום המצב חזר על עצמו כאשר בסביבה כלום לא משך תשומת ליבי למשהו חריג. כאשר עשה רושם שמיכל נרגעה, התחילה שוב להראות מתוחה ,בוכייה אך הפעם הצליחה לארגן מספר מילים "לא אוהבת שחור" ולהצביע לכיוון המטפלת שהחליפה את שקית הזבל שהגיעה לגדותיה. בטרם הבנתי את הקשר בין צבע שקית הזבל אשר באותה שבוע שליח הסופר הביא שחור ולא כתום כבדרך כלל. מה עורר הצפה חושית שגרר להצפה רגשית עוצמתית כזו? ימים חלפו, בזמן משחק התאמה בין כרטיסיות של כלים לבעלי מקצוע , מיכל הביאה לי כרטיסיה ובה תמונה של מפוח ולו שקית שחורה. "אני לא אוהבת שחור" התברר הכוונה. אמא סיפרה כמה מיכל מפחדת מרעש המפוח שהגנן שמגיע לנקות את הגינה שליד ביתם גורם לה.
עשרת הדיברות לזיהוי הצפה יתר חושי- הצפה יתר רגשית
- האם הילד מראה התקף בכי פתאומיים לכאורה ללא טריגר הנראה לעין?
- האם הילד מראה שינויים פתאומיים וקיצוניים במצבי הרוח ?
- האם הילד לא עונה על שאלות, להשתתף בשיחה או לשתף פעולה עם מה שמבקשים או מציעים לו?
- האם הילד מכסה את אוזניו, עיניו או פניו. האם יכול לעצום עיניו, לסגור חזק את פיו כדי למנוע מגירויים להיתפס על ידי החושים?
- האם הילד יכול להראות נרגש, עצבני או חסר שקט באופן קיצוני בלי סיבה נראית לעין?
- האם הילד יכול להראות נסער, לגביר את התעסקותו יתר על המידע בהקשר להתמצאותו של חפץ, פעילות, משחק או אדם הקשור אליהם?
- האם הילד משמיע באופן חזרתי אותם שאלות ,מחשבות, רעיונות סביב אירועים ?
- האם הילד יכול לברוח או לנסות בכל כוחו למנוע הגעה?
- האם הילד מראה התנהגות, מבט וברק בעיניו משונה?
- האם הילד מראה חוסר יכולת להתרכז או למקד את תשומת ליבו במתרחש סביבו גם אם מדובר דברים שאוהבים בדרך כלל לעסוק בהם?